Hogyan készítsük fel autónkat a téli szezonra esztétikailag?

Rengeteget olvashatunk arról, hogy egy gondos autós mindig időben cselekedve műszakilag felkészíti autóját a közelgő hűvösebb, csapadékosabb időjárásra. Még az igazi tumultus előtt bejelentkezik megszokott gumiszervízébe nyári-téli profilváltásra, ellenőrzi/ellenőrizteti a fagyállót, a mínuszok megérkezése előtt lecseréli a szélvédőmosót, előkeresi a tároló mélyéből a gumiszőnyegeket.

Ennél már jóval kevesebb szó esik egy másik fontos teendőről, autónk külső-, és belső felületeinek felkészítéséről az előttünk álló téli időszakra.

Mit értünk ezalatt? Alább leírjuk mit tehetsz, ha szeretnéd, hogy nem csak műszakilag, de esztétikailag is a Te autód legyen a legjobb állapotban a tél folyamán.

1, Szabadulj meg a tavasz és nyár szennyeződéseitől!

Véget ér a jó idő, eltűnnek a bogarak, nem járunk többet a homokos strandra, nem ülünk be vizes fürdőruhában az autóba, nem parkolunk virágzó bokrok és fanedvet csepegtető fák alá. A nagy nyári viharok is eltűnnek, nem kell többet attól tartanunk, hogy a pillanatokkal azelőtt még teljesen száraz útszakaszból autónk utasterét alulról eláztató folyó alakul ki. Egyszóval, ha nyáron néha ellazsáltad az autómosást, nem volt kedved a döglesztő melegben tisztítani a belső felületeket, akkor most ideje cselekedned, ha nem szeretnéd hogy ezek a szennyeződések egész ősszel és télen díszítsék autód külső és belső felületeit. Nincs is annál jobb, mint tiszta környezetben tölteni a csodás őszi dugókat.

Forrás: pittoman

Először kezdjük kívülről! Egy alapos mosás ráfér a kasztnira. De most nem a szokásos lecsapatós mosásra gondolunk… Távolítsunk el minden makacs szennyeződést a fényezésről, a felniről, a falcokból és a kerékjáratokból. Vegyünk egy kíméletes előmosót, távolítsuk el a napi szennyeződést az autóról, majd nézzük meg mi maradt hátra. Amennyiben nem volt védőréteg a fényezésen, a nyár folyamán rengeteg szennyeződés tapadhatott meg a lakkrétegben, mint fákról származó apró maradványok, makacs rovarszennyeződések vagy éppen az M7-es autópálya intenzív fékezései során a fényezésre rakódott fékpor. Ezeket mind-mind könnyedén eltávolíthatjuk a kasztniról a megfelelő termékek alkalmazásával. Megszabadulhatunk a felnire tapadt fékportól és a falcokba kövült szennyeződésektől is. Azt, hogy ezekhez mely termékek lehetnek segítségünkre, a blokk alatt linkek formájában mutatjuk:

SP1 Prewash – előmosó az autó kíméletes, de hatékony tisztításához
S2 Foamy – pH-semleges sampon
Micron Wash Mitt – mosókesztyű a tökéletes eredményért
D3 Tar – a kátrány és fagyanta eltávolításához
100% Degreasing – az autóra tapadt rovarszennyeződések és a falcban felgyűlt kosz eltávolítására
D1 Iron – a vasoxid/fékpor eltávolításához a kasztniról és a felniről

Forrás: fra_ber_magyarorszag

Folytassuk a lajstromot, ha kívülről már kellően tiszta a kedvenced, ideje kinyitni az ajtókat és alaposan megvizsgálni a belső felületeket. A műanyagokra is ráfér egy alapos tisztítás, utazás közben ezeket a felületeket érintjük meg legtöbbször, a műanyag (esetleg bőr) ajtólapon könyöklünk, itt halmozódik fel a legtöbb szennyeződés, zsír, valamint kellemetlen potyautasként baktériumok tanyáznak rajta. A szövet- vagy bőrkárpit is kapott a jóból, meglátszik, ha esetleg vizes fürdőruhában pattantál be az autóba, vagy rácsöppent az ülésre a már félig olvadtan vásárolt fagylalt. A taposó is felfedi foltjait, amint alaposan kiporszívóztad máris láthatóvá válik, hol érdemes bevetned a tisztítószerek erejét. Tisztítsd meg a fent felsorolt összes felületet, majd jöhet az ápolás! Mi ezeket a termékeket javasoljuk a belső felületek tisztításához és ápolásához:

X2 Fabrics&Leather – enzymtechnológiás tisztítószer szövet- , bőr- , és műanyagfelületekhez
SC2 Dressing – műanyag- és bőrápoló
N0 Odors – enzymtechnológiás szageltávolító

2, Applikálj védelmet autód külső- és belső felületeire!

Forrás: detailingcentergiuliano_

Ha a fenti feladatokat mind elvégezted, és maximalista vagy, valamint szeretnéd, ha az őszi-téli szennyeződéseket könnyebben tudnád eltávolítani, akkor mindenképpen javasoljuk számodra, hogy applikálj bevonatokat autód különböző felületeire. Kezdve a belső felületektől, impregnáld szövet- és bőrfelületeidet, így a nedvesség és vele együtt a szennyeződések nehezebben szívódnak le a szövet, valamint a bőr mélyére.

Forrás: luxury.carcare

Ha belül végeztél, vessünk egy pillantást az autó külsejére. Mielőtt foglalkoznánk a fényezett felületekkel, érdemes a műanyag elemeket ellátni egy dresszinggel. Így nehezebben fog megtapadni rajta a szennyeződés, valamint visszanyeri ápolt külsejét.

Forrás: friendly.finish.autokozmetika

Amint ezzel is elkészültél, foglalkozz a lakkréteggel. Amennyiben az ujjaiddal végigsimítva a fényezést, apró szúró szennyeződéseket érzel a felületben, használj lakktisztító gyurmát a hozzá való gyurmafolyadékkal, így eltávolíthatsz minden tapadást nehezítő tényezőt a felületről. Ezt követően zsírtalanítsd a teljes lakkréteget és applikálj a felületre egy bevonatot, akár waxot, akár egy újgenerációs sealantet. Egy-egy jól kiválasztott felületbevonat megfelelő utóápolás mellett akár 10 hónapnyi védelmet is biztosíthat a kezelt felületnek a környezeti hatások ellen.

Forrás: carrozzeriaprestige

Mi az alábbi termékeket ajánljuk Neked a fentebb leírt munkafolyamatokra:

SC4 Tex Coat – impregnáló szövet- és bőrfelületekre
SC2 Dressing – műanyag- és bőrápoló
Clay Bar Soft – lakktisztító gyurma
DL Lube – gyurmafolyadék
D2 Check – zsírtalanító
SC0 Hydro Sealant – nanobevonat akár 10 hónap tartóssággal
W1 Quick Detailer – ápolószer minden felületre

Miért érdemes ennyi időt szentelni autónk ápolására? Több érvet is fel tudunk sorakoztatni a gondos, aprólékos ápolás mellett. Egyrészt Te is jobban fogod magad érezni tőle, nem lesz nyűglődés a tisztántartás. Másrészt ha egyszer megválnál autódtól, sokkal kevesebb, vagy akár semennyi pénzt sem kell majd fordítanod az esztétikai rendbetételre.